Ciemna materia poniżej 6 GeV?
3 marca 2014, 10:55Naukowcy pracujący przy eksperymencie Cryogenic Dark Matter Search (CDMS) poinformowali, że przesunęli granice poszukiwania ciemnej materii w obszary, które nigdy nie były badane
Potwierdzono wstępne wyniki eksperymentu LUX
21 lutego 2014, 10:49W październiku ubiegłego roku poinformowano o pierwszych danych uzyskanych z wykrywacza LUX. To niezwykłe urządzenie, o którego budowie informowaliśmy, jest najbardziej czułym detektorem ciemnej materii.
Paliwo z reklamówek
28 stycznia 2014, 13:21Badacze z Indii opracowali przebiegający w stosunkowo niskiej temperaturze proces, który pozwala przekształcić polimer w ciekłe paliwo. Wg autorów raportu z International Journal of Environment and Waste Management, to dobry sposób na recykling m.in. plastikowych toreb.
Czytanie zmienia mózg
30 grudnia 2013, 10:29W ramach nowego studium nt. czytania naukowcy z Emory University stwierdzili, że gdy pozwalamy się porwać fabule, w sieci połączeń w naszym mózgu zachodzą utrzymujące się przez co najmniej kilka dni zmiany.
Góry mieszają w oceanach
19 września 2013, 12:03Procesy zachodzące w oceanach należą do najważniejszych zjawisk wpływających na klimat planety. A jednym z najistotniejszych procesów jest sposób mieszania się wód oceanicznych. Jeszcze do niedawna naukowcy nie wiedzieli, jak przebiega to mieszanie się
Grafen zwiększa wytrzymałość metali
27 sierpnia 2013, 10:29Wśród wielu niezwykłych właściwości grafenu jest jego olbrzymia wytrzymałość na rozciąganie. Wynosi ona 130 gigapaskali, co oznacza, że jest 200-krotnie wyższa niż w przypadku stali
Pobito rekord prędkości samochodu elektrycznego
27 czerwca 2013, 11:48Pojazd Lola pobił rekord prędkości samochodów elektrycznych. Na torze wyścigowym RAF Elvington w Wielkiej Brytanii Lola rozwinęła prędkość 328,6 km/h. Pobiła tym samym rekord z 1974 roku należący do pojazdu Battery Box General Electric, który rozpędził się do 281,6 km/h.
Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku
26 czerwca 2013, 11:08Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).
Jonowy lepszy od odrzutowego
4 kwietnia 2013, 09:45Zjawisko ciągu elektrohydrodynamicznego znane jest od lat 60. ubiegłego wieku. Pojawia się ono w postaci "wiatru jonowego" gdy pomiędzy dwiema elektrodami przepływa prąd. Wówczas w oddzialającym je powietrzu pojawia się wspomniany wiatr.
Życie z małym marginesem błędu
14 marca 2013, 13:09Gdy kształtowały się warunki niezbędne do powstania życia w znanej nam formie, margines błędu był tak mały, że niewiele brakowało, życie mogłoby nie zaistnieć. Głównymi składnikami znanego nam życia są węgiel i tlen. Oba pierwiastki powstają w czerwonych olbrzymach
